Γενική Περιγραφή Διαδρομής
“Uphill Challenge” 3,5KM 500+
- Αγώνας: “Uphill Challenge”
- Ημερομηνία/Ώρα: Σάββατο 29 Απριλίου
- Είδος: Vertical / αγώνας ανάβασης
- Μήκος: 3500 μέτρα
- Υψομετρική διαφορά: 500+ μέτρα θετικής / 15μέτρα – αρνητικής
- Κατανομή εδάφους: 2700m μονοπάτι – 300m δρόμος – 500m χώμα
Λίγα λόγια: Ο αγώνας “Uphill Challenge” είναι αγώνας ανάβασης, δηλαδή όλα σχεδόν τα μέτρα του αγώνα πραγματοποιούνται σε ανηφορική κλίση. Είναι αγώνας ταχύτητας και έντασης, με σύντομη διάρκεια, ο οποίος στο μεγαλύτερο κομμάτι του κινείται σε μονοπάτι με πετρώδες – σαθρό έδαφος.
*Περισσότερες αναλυτικές πληροφορίες ή για τις πρόσφατες ανακοινώσεις εδώ.
Για τον κανονισμό αγώνα, συνεχίστε παρακα΄τω.
- Απόσταση: 3500 μέτρα
- 500μ θετικής υψομετρικής διαφοράς.
- Τερέν: 80% μονοπάτι – 20% δρόμος
- Διαδρομή strava (κλικ στον σύνδεσμο)
Η διαδρομή τύπου vertical – ανάβασης, έχει το χαρακτηριστικό ότι μόνο ανεβαίνει! Χρειάζεται ένα καλό ζέσταμα ώστε να μπει ο αθλητής έτοιμος στις απαιτήσεις αυτού του «γρήγορου» αγώνα.
Η εκκίνηση θα δοθεί μέσα από το Βουλισμένο Αλώνι (300μέτρα υψόμετρο) και μέσω μονοπατιών καταλήγει στην κορυφή του όρους Στρούμπουλα (798μέτρα υψόμετρο). Το όνομα «βουλισμένο αλώνι» σημαίνει «αλώνι που έχει βουλιάξει» και προέρχεται από μια λαϊκή ιστορία, σχετικά με την δημιουργία του βυθίσματος. Αποτελεί ένα περίεργο γεωλογικό φαινόμενο καθώς είναι ένα πολύ μεγάλο βύθισμα (καρστική δολίνη) με κυκλικό σχήμα, η οποία έχει σχηματιστεί από την κατακρήμνιση παλαιότερου σπηλαίου. Η μέγιστη διάμετρος του βυθίσματος φτάνει τα 90μ., ενώ το βάθος των τοιχωμάτων του κυμαίνεται από 15 έως και 50μ! Τα τοιχώματα στο Βουλισμένο Αλώνι είναι ιδανικά για αναρρίχηση και σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο θα συναντήσετε σχολές αναρρίχησης.
Η διαδρομή χωρίζεται σε 2 απότομες αναβάσεις οι οποίες χωρίζονται από 300 μέτρα ευθείας στο Οροπέδιο του Στρούμπουλα.
Αφού περάσουμε τον δρόμο μήκους 300 μέτρων , ξεκινάει η πρώτη από τις δύο συνεχόμενες αναβάσεις του αγώνα που κινείται σε μονοπάτι 600 μέτρων με σαθρό έδαφος, τεχνικό και κλίσεις που φτάνουν το 26% σε κάποια σημεία. Σημαντικό όταν κάποιος αθλητής θέλει να προσπεράσει κάποιον άλλο, να του αναφέρει την πλευρά που θέλει να περάσει ώστε να μην δημιουργείται σύγχυση.
Με το τέλος του πρώτου μονοπατιού, φτάνουμε στην είσοδο του οροπεδίου – Στρούμπουλας. Τρέχουμε σε ευθεία κλίση για λίγα μέτρα και είναι μια ευκαιρία μαζί με τον μοναδικό σταθμό του αγώνα να ανανεώσουμε τις δυνάμεις μας. Από τον σταθμό και μετά, ξεκινάει μέτρια ανηφορική κλίση 10-15% σε χωματόδρομο, μήκους 500 περίπου μέτρων.
Στο τέλος του χωματόδρομου, στα δεξιά μας ξεκινάει και η τελευταία έντονη ανάβαση από μονοπάτι – αποκλειστικά, η οποία οδηγεί στην κορυφή του βουνού! Το μήκος είναι 1500 μέτρα με 270 περίπου μέτρα θετικής υψομετρικής ανάβασης, με μέση κλίση 17%. Το μονοπάτι αυτό είναι λιγότερο τεχνικό από το πρώτο που συναντήσαμε στην αρχή του αγώνα.
Τέλος, ο τερματισμός είναι στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας όπου και ο αθλητής θα παραλάβει το μετάλλιο τερματισμού του.
Στην συνέχεια ο κάθε αθλητής επιστρέφει μόνος του, στον χώρο της γραμματείας (οροπέδιο Στρούμπουλα) , από το ίδιο μονοπάτι που ανέβηκε (μήκους 1500μέτρων + 500μ χωματόδρομο).
Πολύ σημαντική σημείωση για τους τερματίσαντες, να σεβαστούν το γεγονός ότι άλλοι αθλητές μπορεί να ανεβαίνουν παράλληλα και ακόμα να βρίσκονται στον αγώνα. Επιβάλλεται όσοι επιστρέφουν, να κινούνται με αργό ρυθμό και αμέριστη προσοχή προς αποφυγή σύγκρουσης με συναθλητή τους. Όταν ακουστεί τυχόν θόρυβος, σημαίνει ότι κάποιος αθλητής ανεβαίνει και στην συνέχεια οφείλει ο αθλητής που επιστρέφει να παραμερίσει είτε δεξιά είτε αριστερά, αφήνοντας τον ιδανικό χώρο ώστε να περάσει ο αθλητής που ακόμα αγωνίζεται.
Οι παραπάνω πληροφορίες για την διαδρομή συγκεντρώθηκαν και μελετήθηκαν από τον τεχνικό διευθυντή της διοργάνωσης, Κωνσταντουλάκη Εμμανουήλ. Για τυχόν απορίες ή διευκρινήσεις παρακαλώ καλέστε στο 694 5863 051 ή στείλτε μήνυμα μέσω του email της διοργάνωσης stroumpoulas.trail@gmail.com