Καλώς ήρθατε στις Διαδρομές ΙΔαίας

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΙΔΑΙΑΣ – IDEAN ROUTES

Η λέξη «Ιδαία» έχει δύο συμβολικές έννοιες:

Η πρώτη αναδεικνύει την τεράστια ιστορία του νησιού της Κρήτης – Μινωικός πολιτισμός – μυθολογία –

H δεύτερη αναφέρεται στον φυσικό πλούτο που υπήρχε στο νησί, ο οποίος πλέον έχει μειωθεί αισθητά και απειλείται από πολλούς παράγοντες.

«Ιδαία» είναι η πανάρχαια ονομασία της Κρήτης. Έτσι ονομαζόταν η μητέρα των δέκα Κουρητών, τους οποίους γέννησε με τον βασιλιά της Κρήτης Δία (όχι το θεό). Ο Δίας, για να τιμήσει τη σύζυγό του, ονόμασε ολόκληρη την Κρήτη Ιδαία.

«Ιδαία» επίσης σημαίνει σύδενδρη, δηλαδή δασωμένη, και αυτό το προσωνύμιό της το είχε πάρει για τα εκτεταμένα δάση της (κυρίως κυπαρίσσια) , τα οποία με την πορεία των χρόνων υπέστησαν ανυπολόγιστες καταστροφές (υπερβόσκηση, υλοτομία , πυρκαγιές).

Οι δύο αυτοί συμβολισμοί είναι και η βάση της ιδέας μας για την ονομασία «Διαδρομές Ιδαίας» , καθώς στόχος μας να αναδείξουμε ιστορικά μονοπάτια, διαδρομές, οικισμούς και τοποθεσίες, όπως επίσης και να βοηθήσουμε έμπρακτα στην αναγέννηση των δασών
στην Κρήτη και την προστασία φυσικά των ήδη υπαρχόντων.

Γίνε Χορηγός

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου και θα επικοινωνήσουμε μαζί σου άμεσα σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει χορηγία σε έναν ή ακόμα και σε όλους τους αγώνες μας!

Σκοποι τησ αστικησ μη κερδοσκοπικησ εταιρειασ
διαδρομεσ ιδαιασ - idean routes

  • Συντονισμός εθελοντικών προσπαθειών για τη επαναδιάνοιξη και σήμανση παλιών, μη χρησιμοποιούμενων μονοπατιών, όπως και τη συντήρηση και σήμανση εκείνων που ήδη χρησιμοποιούνται από το ευρύ κοινό για λόγους αναψυχής (πεζοπορία, τρέξιμο, περιήγηση, ορειβασία).
  • Διοργάνωση αθλητικών γεγονότων πάντα με φιλικό χαρακτήρα προς το περιβάλλον και σε προστατευόμενες περιοχές με κύριο σκοπό την ανάδειξη και προστασία τους. Όλες οι δράσεις με ψυχαγωγικό χαρακτήρα, δεν αφήνουν το παραμικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στο βουνό, ώστε να καταδεικνύουν τη λογική και τις αρχές που διέπουν την Idean Routes. 
  • Ερευνητικό έργο στην κατεύθυνση μελέτης της ιστορίας των μονοπατιών της Κρήτης, τα οποία διαδραμάτισαν σημαίνοντα ρόλο στην οικονομική ζωή των τοπικών κοινωνιών των προηγούμενων αιώνων. Το ερευνητικό έργο της εταιρίας περιλαμβάνει επιτόπια έρευνα, μελέτη ιστορικών αρχείων αλλά και μαρτυρίες μελών της τοπικής κοινωνίας, που στο παρελθόν δραστηριοποιήθηκαν για διάφορους οικονομικούς λόγους στα μονοπάτια και στις περιοχές του νομού Ηρακλείου.

  • Παροχή εθελοντικής εργασίας και στην επίδειξη πνεύματος συνεισφοράς και αλληλεγγύης για την στήριξη και πραγματοποίηση αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων με σκοπό την διάδοση του αθλητικού ιδεώδους.
  • Προσέλκυση των νέων στον αθλητισμό μέσω αγώνων ορεινού τρεξίματος, για την διατήρηση και βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας τους.                                                            

  • Αρμονική και σύμμετρη ανάπτυξη των σωματικών και ψυχικών δυνάμεων και δεξιοτήτων τους, την καλλιέργεια του πνεύματος αλληλεγγύης μεταξύ τους και στην γενικότερη ενεργοποίησή τους.