ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΤΟΥ 1ου Κέρη Cross Country Race

Προφίλ διαδρομής στο strava

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Λαχανί: Πολύ εύκολο
Πολύ εύκολο σημαίνει ότι η κλίσεις είναι μηδαμινές, το τερέν δεν είναι καθόλου τεχνικό, ο χωματόδρομος είναι καθαρισμένος χωρίς πέτρες ή εμπόδια ή πολλές λακκούβες. Στο σημείο αυτό μπορεί ο αθλητής να αναπτύξει γρήγορη ταχύτητα.

Πράσινο: Εύκολο
Είναι το περισσότερο κομμάτι της διαδρομής, χωματόδρομος με ήπιες εναλλαγές στις κλίσεις 1-4% χωρίς απότομα σημεία, το τερέν δεν είναι τόσο τεχνικό, μπορεί να τρέξει κάποιος με άνεση χωρίς να χρειάζεται να κοιτάει συνεχώς το έδαφος για τυχόν λάκκους ή πέτρες. Στο σημείο αυτό μπορεί ο αθλητής να αναπτύξει γρήγορη ταχύτητα.

Σκούρο πράσινο: μέτριας δυσκολίας
Περιέχει ήπιες εναλλαγές στις κλίσεις 3-6%, το τερέν είναι λίγο πιο τεχνικό, με ήπιες λακκούβες, ή ο χωματόδρομος δεν είναι τόσο ευδιάκριτος από τα χόρτα & περιέχει φυτευτή πέτρα., αναγκάζοντας τον αθλητή να προσέχει λίγο περισσότερο μειώνοντας όμως ανεπαίσθητα την ταχύτητά του. Σε περίπτωση βροχής θα γίνει πιο δύσκολο καθώς θα υπάρχει λάσπη και νερό.

Καφέ: δύσκολο
Περιέχει μέτριες εναλλαγές στις κλίσεις 3-8%, το τερέν θέλει προσοχή ειδικά για αρχάριους δρομείς καθώς περιέχει φυτευτή πέτρα, σαθρό έδαφος με πέτρες που μετακινούνται. Οι πέτρες που μετακινούνται θέλουν προσοχή στο να μην τις πατάμε ώστε να αποφευχθεί κάποιος τραυματισμός. Οι πιο έντονες κλίσεις σε συνδυασμό με το τεχνικό τερέν κάνουν το σημείο να απαιτεί προσοχή. Σε περίπτωση βροχής θα γίνει πιο δύσκολο καθώς υπάρχουν λάσπες.

Σκούρο καφέ: πολύ δύσκολο
Το συναντάμε σε ελάχιστα σημεία του αγώνα, οι απότομες κλίσεις στιγμιαία για 20 έως 100μ δυσκολεύουν κατά πολύ την ανάπτυξη ταχύτητας. Το τερέν είναι όπως το «καφέ» – λίγο πιο τεχνικό – , με την διαφορά ότι η κλίση θα ξεπεράσει το 8%. Σε περίπτωση βροχής θα γίνει πιο δύσκολο καθώς υπάρχουν λάσπες. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τον αθλητή.

Περιγραφή της διαδρομής από τον τεχνικό διευθυντή του αγώνα:

 Η διαδρομή ξεκινάει με τα πρώτα 300 μέτρα να είναι σε κατηφορική κλίση . Ο δρόμος δεν είναι τεχνικός ωστόσο απαιτεί προσοχή καθώς το πλήθος των αθλητών που θα υπάρχει στην αρχή δεν θα δίνει πλήρη ορατότητα στα πατήματα, γεγονός το οποίο μπορεί να φέρει κάποιο τραυματισμό.

Με το τέλος της κατηφόρας, οι αθλητές στρίβουν αμέσως δεξιά και συναντούν την πρώτη ανηφόρα του αγώνα μήκους 100 μέτρων. Στην συνέχεια με ήπιες εναλλαγές στις κλίσεις αλλά και με κάποια μέτρα σε ευθεία, φτάνουμε στο 1,3χλμ της διαδρομής όπου συναντάμε την πρώτη μεγάλη παρατεταμένη κατηφορική κλίση μήκους ενός χιλιόμετρου. Σε αυτό το σημείο, έως το 2 ο χιλιόμετρο κυρίως, απαιτείται προσοχή καθώς η βροχή έχει αλλάξει το ανάγλυφο του δρόμου, εξαφανίζοντας αρκετή ποσότητα χώματος με αποτέλεσμα να έχουν εμφανιστεί πέτρες ( φυτευτές ). Ιδανικό θα ήταν ο δρομέας σε αυτό το σημείο να κινηθεί από τα δεξιά του δρόμου όπου ο δρόμος δεν είναι τόσο τεχνικός όσο από τα αριστερά. Με το τέλος της κατηφόρας στα 2,2 χιλιόμετρα, ακολουθεί ένα από τα πιο γρήγορα σημεία της διαδρομής το οποίο φτάνει μέχρι το 4 ο χιλιόμετρο. Ελάχιστες αυξομειώσεις στις κλίσεις, τερέν φιλικό για να αναπτύξει ταχύτητα ο αθλητής.
Περνάμε στο 4,2 χιλιόμετρο όπου ξεκινάει μια παρατεταμένη ανηφόρα, μήκους 800 μέτρων και με μέση κλίση 4,5%. Λόγω του ότι η υπηρεσία δασών δεν επιτρέπει τον καθαρισμό των δρόμων καθώς η Κέρη είναι προστατευόμενο καταφύγιο άγριας ζωής, σε αυτό το σημείο ο δρόμος έχει στην μέση θάμνους οι οποίοι αναγκάζουν τον αθλητή να τρέχει είτε αριστερά είτε δεξιά. Απαιτείται και εδώ προσοχή καθώς παρά το γεγονός του ότι η κλίση είναι μικρή, η ορατότητα είναι μειωμένη για σταθερά και γρήγορα «πατήματα». Στο 4,9 χιλιόμετρο συναντάμε τον ένα και μοναδικό σταθμό του αγώνα. Εδώ θα βρείτε ποτήρια με νερό τα οποία θα έχουν γεμίσει οι εθελοντές και εσείς θα καλείστε να τα καταναλώσετε επί τόπου. Υπενθύμιση προς όσους δεν το έχουν δει στους κανονισμούς, σε
περίπτωση απόρριψης σκουπιδιών κατά την διάρκεια του αγώνα θα επέρχεται ποινή αποκλεισμού. Από το 5 ο έως το 6 ο χιλιόμετρο η κλίση είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου κατηφορική, με το μόνο τεχνικό σημείο στον χωματόδρομο να είναι στο 5,4 έως 5,6 χιλιόμετρο περίπου.

Αφού φτάσουμε στο 6ο χιλιόμετρο και στρίψουμε αριστερά, ξεκινάει το πρώτο δύσκολο κομμάτι του αγώνα. Οι αθλητές θα συναντήσουν παρατεταμένη ανηφορική κλίση 3-6% , μήκους 800μέτρων η οποία περιλαμβάνει φυτευτή πέτρα και νερόλακκους δυσκολεύοντας έτσι την ανάβασή τους. Στο 6,8 ο περίπου χιλιόμετρο η κλίση μειώνεται αισθητά, και ακολουθεί ευθεία για περίπου 200 μέτρα. Από το 7ο έως το 7,5 χιλιόμετρο ο χωματόδρομος που συναντάμε έχει μέση ανηφορική κλίση 3% χωρίς όμως το τερέν να έχει ιδιαίτερες δυσκολίες. Αφού στρίψουμε αριστερά ξεκινάει η επιστροφή στην ουσία και το κλείσιμο του κύκλου στο δάσος της Κέρης. Από εδώ πλέον οι αθλητές μπορούν να θαυμάσουν την θέα προς τα Κρουσανιώτικα όρη, τον επιβλητικό Στρούμπουλα και το δάσος της Κέρης καθώς βρίσκονται σε ένα από τα πιο ψηλά σημεία της περιοχής. Το μόνο σημείο όπου διακόπτεται ίσως το δρομικό στοιχείο της διαδρομής και ίσως αναγκάσει κάποιους αθλητές να περπατήσουν είναι για 100 μέτρα, από το 7,7 έως το 7,8 χιλιόμετρο. Εκεί οι αθλητές θα συναντήσουν μια ανηφόρα με περίπου 10% κλίση η οποία έχει και αρκετά τεχνικό έδαφος το οποίο θέλει ιδιαίτερη προσοχή (πέτρες και σαθρό έδαφος) . Το δεύτερο ίσως πιο δύσκολο σημείο του αγώνα είναι οι εναλλαγές στις κλίσεις από το 7,8 έως το 9ο χιλιόμετρο. Το τερέν σε αυτό το διάστημα δεν είναι τόσο τεχνικό, ωστόσο οι ήπιες κλίσεις ξεγελάνε και όσοι δεν έχουν συγκρατήσει δυνάμεις θα πιεστούν ακόμα περισσότερο. Τέλος από το 9ο χιλιόμετρο έως και τον τερματισμό, οι αθλητές θα δοκιμάσουν τις αντοχές τους στην κατάβαση. Το τερέν σε αυτό το σημείο δεν είναι ούτε μικρής δυσκολίας, όχι τόσο τεχνικό, ωστόσο αυτό που συνίσταται είναι προσοχή για αποφυγή τραυματισμών: Τα πόδια είναι κουρασμένα από τα 9 πρώτα χιλιόμετρα, οπότε όσοι αναπτύξουν ταχύτητα σε αυτό το σημείο καλό θα είναι να το κάνουν με προσοχή και σύνεση!

Οι παραπάνω πληροφορίες για την διαδρομή συγκεντρώθηκαν και μελετήθηκαν από τον τεχνικό διευθυντή της διοργάνωσης, Κωνσταντουλάκη Εμμανουήλ. Για τυχόν απορίες ή διευκρινήσεις παρακαλώ καλέστε στο 694 5863 051 ή στείλτε μήνυμα μέσω του email της διοργάνωσης keri.cross.country@gmail.com