Αναλυτική Περιγραφή Αγώνα Rocky – Platanus Trail

Η διαδρομή θα κινηθεί όπως θα δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:  Strava route 

Η φύση της διαδρομής του αγώνα είναι τεχνική, σωματικά επίπονη και δυνητικά εκτεθειμένη σε απότομες αλλαγές του καιρού και υψομέτρου ψηλότερα στο βουνό. Στο σύνολο της όμως δεν περιλαμβάνει ανασφάλιστα τεχνικά περάσματα που να απαιτούν σοβαρές τεχνικές αναρρίχησης ή προσανατολισμού. Ως εκ τούτου είναι απολύτως κατάλληλη για όσους δρομείς είναι καλά προετοιμασμένοι να δεχθούν μια τέτοια πρόκληση. Ονομάζεται Rocky Trail λόγω του χαρακτηριστικού πετρώδους εδάφους των Λασιθιώτικων βουνών, όπου ο αθλητής κινείται στο μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής.

Δείτε το χάρτη online

ΣΤΑΘΜΟΣ
ονομασία
Τι περιέχει Xιλιόμετρο διαδρομής που βρίσκεται
ΧΡΟΝΙΟ ΌΡΙΟ - ΚΟΦΤΗΣ
"Αζιλακόδασος"
Κεντρικός σταθμός
Νερό, ισοτονικό, αλάτι, ψωμί, πατατάκια, σνακ αλμυρά, ζελεδάκια6,5 χιλιόμετρο
-
"Προς Σελένα"
Κεντρικός σταθμός
Νερό, ισοτονικό, αλάτι, ψωμί, πατατάκια, σνακ αλμυρά, ζελεδάκια, Μπανάνες11,2 χιλιόμετρο 2 ώρες
"Άγιος Παντελεήμονας"Νερό, ισοτονικό, αλάτι, ψωμί, πατατάκια, σνακ αλμυρά, ζελεδάκια, Μπανάνες, κοκα κόλα 17 χιλιόμετρο3 ώρες 35 λεπτά
Καρφί Νερό, ψωμί κόκα κόλα 21,3 χιλιόμετρο5 ώρες

Αφού διασχίσει το Αζιλακόδασος, και φτάσει στο κοινό σημείο των 8,8 χιλιομέτρων όπου χωρίζει η διαδρομή με τον “μικρό αγώνα” ξεκινάει ένα από τα πιο δύσκολα σημεία της διαδρομης Rocky Trail, το οποίο περιλαμβάνει συνεχόμενη ανάβαση 4 περίπου χιλιομέτρων σε εκτεθειμένο ορεινό πεδίο σε βραχώδες μονοπάτι. Η ανάβαση ξεκινάει από τα  40 μέτρα υψόμετρο και φτάνει στην κορυφή του όρους Σελένα (1559μέτρα). Κατά την διάρκεια της απαιτητικής ανάβασης, η θέα προς το Κρητικό πέλαγος στα αριστερά μας και προς την οροσειρά της Δίκτης και το οροπέδιο Λασιθίου στα δεξιά μας σίγουρα θα ανταμείψει!
Έπειτα κατηφορίζουμε από το τεχνικό μονοπάτι προς τα νότια, με κατεύθυνση το Οροπέδιο Λασιθίου όπου και στο τέλος του συναντάμε τον κεντρικό σταθμό του αγώνα.
Αφού γεμίσουμε με την απαραίτητη ενέργεια, συνεχίζουμε με δυτική κατεύθυνση στο μονοπάτι το οποίο συναντά τον χωματόδρομο ο οποίος θα μας οδηγήσει στο μικρό αλλά πολύ όμορφο οροπέδιο του Νήσιμου. 


Αφήνουμε το οροπέδιο και ανηφορίζουμε μέσω μονοπατιού στην κορυφή Καρφί (1141μ) όπου έχουν εντοπιστεί ίχνη από Μινωικό Ιερό κορυφής, όπως λέγονταν τα υπαίθρια ιερά πάνω στις κορυφές του νησιού όπου ανέβαιναν οι Μινωίτες προσκυνητές για να αποθέσουν αφιερώματα στους θεούς τους, τα οποία απαντώνται συχνά στα βουνά της Ανατολικής Κρήτης.
Τέλος ο αγώνας τελειώνει με συνεχόμενη κατάβαση σε μονοπάτι τεσσάρων χιλιομέτρων – από την κορυφή Καρφί στο χωριό Κράσι – το οποίο είναι αρκετά απαιτητικό λόγω της κλίσης του εδάφους ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερης τεχνικής δυσκολίας (κατά κύριο λόγω χωμάτινο μονοπάτι).
Η περιοχή όπου θα κινηθούν οι αθλητές είναι ιδιαίτερη καθώς περιλαμβάνει πάρα πολλές εναλλαγές στο τερέν – χώμα μαλακό , πετρώδες σαθρό έδαφος, διάσχιση κορυφογραμμών, περάσματα από 2 οροπέδια.

Γενικότερα θα προτείναμε για την ασφάλεια της διοργάνωσης αλλά και του αθλητή, να μην συμμετάσχει κάποιος αθλητής που δεν έχει ξαναδοκιμάσει αγώνα ορεινού τρεξίματος άνω των 16 χιλιομέτρων και 900 μέτρων συνολικής υψομετρικής διαφοράς. Ο αγώνας σχεδόν σε όλο του το κομμάτι κινείται σε μονοπάτια τα οποία απαιτούν γνώση και εμπειρία σε αντίστοιχες προηγούμενες διοργανώσεις.